Jólabókaflóð (isländska för "julbokfloden") är en älskad tradition på Island som kretsar kring böcker och julfirande. Traditionen innebär att islänningar köper och ger bort böcker som julklappar, ofta för att läsa dem under julaftonskvällen. Traditionen sätter också sin prägel på kulturlivet under advent med boksläpp och uppläsningar i bokaffärer, bibliotek och till och med på arbetsplatser.
Jólabókaflóð har sina rötter i andra världskriget. Under kriget var import av många varor till Island begränsad, men papper var relativt lättillgängligt. Detta gjorde böcker till en populär och prisvärd julklapp. Traditionen växte snabbt och har hållit i sig sedan dess.
Varje höst skickas en katalog som heter Bókatíðindi ("boknyheter") ut till isländska hushåll. Katalogen innehåller en lista över de böcker som ges ut under året, vilket gör det lättare för folk att välja vilka böcker de vill köpa och ge bort.
På julaftonskvällen öppnar islänningar sina bokgåvor och tillbringar resten av kvällen med att läsa och njuta av sina nya böcker. Ofta kombineras läsningen med att dricka varm choklad eller kaffe, vilket förstärker känslan av mys och gemenskap.
Traditionen är fortfarande mycket stark på Island. För många är det en höjdpunkt att få en bok som en personlig och genomtänkt gåva. Den återspeglar också Islands långa litterära tradition och det faktum att landet har ett av de högsta antalen författare och bokutgivningar per capita i världen.
Jólabókaflóð handlar inte bara om böcker, utan om att skapa en varm, intellektuell och lugn stämning kring julen. Det är också ett exempel på hur kulturella traditioner kan förena familjer och vänner genom gemensamma intressen.